Diši, diši, diši, o, kako diši! To so prve misli, ko v nosnice zatava vonj po kariju. Pri kuhanju po receptu v nadaljevanju, pa bo dišala cela kuhinja oz. stanovanje.

Priprava je zelo enostavna in jedi praktično ne morete pokvariti, pa če ste še tako nevešči kuhanja. 

Za aromatičen in okusen piščančji kari potrebujete:

6 kosov piščančjih stegen brez kosti in kože 

1  por

1 manjša čebula

1 kos gomolja zelene

3 stroke česna

1 rdeča paprika

2 korenčka

1 sočen in zrel mango

začimbe: kari, kurkuma, čili, poper,...

Spodnji recept se ne more ponesrečiti, je en-dva ... kuhano in zelo je okusno!

Samo sestavine je treba imeti, lahko tudi malo improvizirate (namesto gorgonzole kakšen drug topljiv sir, namesto tortelinov so lahko njoki, široki rezanci, špageti, namesto sladke smetane, kisla smetana in malo mleka - ne preveč).

Sestavine:

- Tortelini (2 vrečki oz. za 4 osebe – za 1 osebo računaš 8 do 10 dkg)

- Sladka smetana - 0,25l

- Gorgonzola (lahko so tudi mehki sirčki za mazanje - 3 kom)

- Listki žajblja...

Brskala sem po starih kuharskih knjigah in zapiskih iz katerih so padali številni listki z recepti. Na enem je bil recept za goveje zrezke, ki sem jih včasih večkrat pripravljala. Pa sem jih po dolgem času spet. Toda, v silni vnemi,  sem pozabila slikati posamezne postopke priprave.

Recept je nekoliko nenavaden vendar enostaven in končni izdelek je zelo, zelo okusen!!!

Sestavine:

- 4 goveji zrezki (morajo biti lepi, brez žilic in maščobe, ... ker vsako žilico takoj odkrijejo ;))

- kru...

Recept za te piškote sem že pred časom dobila od prijateljice Maje z Bleda, pa se nikakor nisem spravila k peki - do danes. Najprej je bil izgovor kavni mlinček (potreben je za mletje lanenih semen, ki so sestavni del recepta), potem je bilo poletje, ko se peki piškotov iz praktičnih razlogov izogibamo...

No, danes so končno prišli na vrsto! Glede na to, da je recept enostaven in da so hitro narejeni, jih bom letos zagotovo še pekla. In ker zelo hitro "kopnijo", bom naslednjič količine podvojila!

...

V naši družini smo se zaradi prilagajanja celiakašu tudi vsi ostali (skoraj) odvadili jesti kruh. V glavnem ga sploh ne pogrešamo. Razen, ko je treba kaj dobrega namazati. Npr. tatarski biftek, domač ribji ali zelenjavni namaz in podobno...

V takih primerih koruzni ali riževi vaflji res niso nekaj v kar bi človek z veseljem ugriznil. Zato sem se odločila, da naredim nekaj kar bi nam prav prišlo, še posebej v času praznikov.

SUHE SESTAVINE

2 skodelici koruzne moke

1 čajna žlička vinskega kamna (narav...

Odkar so možu pred pol leta diagnosticirali celiakijo, se mučim in eksperimentiram s peko brezglutenskega kruha. Priznam, kar nekaj končnih izdelkov je romalo v koš, nekajkrat pa smo se malce "posilili" in ga pojedli takorekoč iz obupa...

Zadnjič sem odkrila recept, ki se mi je zdel vreden poskusa. Ker nisem imela doma tapiokine moke, riževe pa čisto malo, sem recept priredila glede na domače zaloge.

165 g ajdove moke

190 g prosene moke

120 g koruzne moke

45 g riževe moke

3-4 žlice mešanice semen za k...

Prosena kaša blagodejno vpliva na celoten prebavni trakt (v želodcu povzroča alkalno reakcijo), poleg tega ne vsebuje glutena. Koristi tudi zdravju kože, las, nohtov in zob.

Pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro.

Poleg vsega je kaša zelo okusna. Tako kot številne jedi na žlico je del slovenskega izročila.

Sladica iz prosene kaše – lahko jo jemo toplo ...po kosilu, lahko pa je tudi okusen, lahek, zdrav zajtrk! 

Če želimo jo pripravimo brez sladkorja in s kombiniranje...

Recept sem naredila po posvetovanju s horacijevim prodajalcem glede moke in zato, ker so me na Facebooku prijateljice sprovocirale z vsemi temi lepimi fotkami krofov ... Saj res! Še malo pa bo pust...

Vse skupaj gre takole:

Sestavine vam bodo služile za cca. 10 - 12 krofov

330g  - MOKE TIP 400

170 g - OSTRE MOKE
1/2 - KOCKE FALA KVASA 
1 dcl - MLEKA 
1,5 dcl - NAVADNEGA JOGURTA
25 g - MASLA
4 - RUMENJAKE
40 g - SLADKORJA
1 VANILIJEV SLADKOR 
1,5 MAJHNE ŽLIČKE SOLI 
NARIBANA POMAR...

"Mazilo" je primerno za sončne in "kuhinjske" opekline... pa tudi kakšne meduzice se ne bojte več.

Vzamemo zvrhano žlico lanenega semena in ga zavremo v 1-2 dcl vode (količina je odvisna od obsega opekline).

Vre naj par minut, toliko, da postane voda sluzasta. Vročo, dokler je redka, precedimo potem z
ohlajanjem postaja vse bolj viskozna oz. želatinasta. Ker se navadno mudi, jo damo za kratek čas kar v zmrzovalnik.

Z zelo ohlajeno  želatino obložimo opeklino in jo prekrijemo z gazo. Pri o...

Zadnje časa precej uporabljamo kamutovo moko.

Iz te moke je kruh prijetnega, malo sladkastega okusa! Prav tako so odlični žganci, pa palačinke, mafini, testenine ....

Kamut lahko uporabljamo v "skoraj" vsakem receptu ...namesto pšenične moke!

Kamut je starodavno žito, ki izvira iz  Egipta, danes ga največ pridelajo v Kanadi. Zaenkrat je še gensko nespremenjen in zato raste počasneje kot npr. pšenica, kar pomeni manjši hektarski donos in zato za nekatere pridelovalce, ni dovolj p...

Please reload

Zadnje objave

April 4, 2017

February 27, 2017

February 20, 2017

February 13, 2017

February 6, 2017

January 30, 2017

Please reload

Arhiv
Please reload

Sledite nam
  • Facebook Basic Square
  • Instagram - Black Circle
Horacijevi partnerji
Ljubljana Info Logo 3000-04-08 PNG-08.pn

©2023 by Bread. Proudly created with Wix.com