Odkar so možu pred pol leta diagnosticirali celiakijo, se mučim in eksperimentiram s peko brezglutenskega kruha. Priznam, kar nekaj končnih izdelkov je romalo v koš, nekajkrat pa smo se malce "posilili" in ga pojedli takorekoč iz obupa...

Zadnjič sem odkrila recept, ki se mi je zdel vreden poskusa. Ker nisem imela doma tapiokine moke, riževe pa čisto malo, sem recept priredila glede na domače zaloge.

165 g ajdove moke

190 g prosene moke

120 g koruzne moke

45 g riževe moke

3-4 žlice mešanice semen za k...

Prosena kaša blagodejno vpliva na celoten prebavni trakt (v želodcu povzroča alkalno reakcijo), poleg tega ne vsebuje glutena. Koristi tudi zdravju kože, las, nohtov in zob.

Pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro.

Poleg vsega je kaša zelo okusna. Tako kot številne jedi na žlico je del slovenskega izročila.

Sladica iz prosene kaše – lahko jo jemo toplo ...po kosilu, lahko pa je tudi okusen, lahek, zdrav zajtrk! 

Če želimo jo pripravimo brez sladkorja in s kombiniranje...

Recept sem naredila po posvetovanju s horacijevim prodajalcem glede moke in zato, ker so me na Facebooku prijateljice sprovocirale z vsemi temi lepimi fotkami krofov ... Saj res! Še malo pa bo pust...

Vse skupaj gre takole:

Sestavine vam bodo služile za cca. 10 - 12 krofov

330g  - MOKE TIP 400

170 g - OSTRE MOKE
1/2 - KOCKE FALA KVASA 
1 dcl - MLEKA 
1,5 dcl - NAVADNEGA JOGURTA
25 g - MASLA
4 - RUMENJAKE
40 g - SLADKORJA
1 VANILIJEV SLADKOR 
1,5 MAJHNE ŽLIČKE SOLI 
NARIBANA POMAR...

"Mazilo" je primerno za sončne in "kuhinjske" opekline... pa tudi kakšne meduzice se ne bojte več.

Vzamemo zvrhano žlico lanenega semena in ga zavremo v 1-2 dcl vode (količina je odvisna od obsega opekline).

Vre naj par minut, toliko, da postane voda sluzasta. Vročo, dokler je redka, precedimo potem z
ohlajanjem postaja vse bolj viskozna oz. želatinasta. Ker se navadno mudi, jo damo za kratek čas kar v zmrzovalnik.

Z zelo ohlajeno  želatino obložimo opeklino in jo prekrijemo z gazo. Pri o...

Please reload

Zadnje objave

April 4, 2017

February 27, 2017

February 20, 2017

February 13, 2017

February 6, 2017

January 30, 2017

Please reload

Arhiv
Please reload

Sledite nam
  • Facebook Basic Square
  • Instagram - Black Circle
Horacijevi partnerji
Ljubljana Info Logo 3000-04-08 PNG-08.pn

©2023 by Bread. Proudly created with Wix.com