Tarte tatin

January 9, 2017

Sladica res ne izgledala "nevemkako", ampak ko jo probaš, si očaran!

Preizkušeno! Večkrat!

 

Gre za zelo enostavno sladico, francoskega izvora, z jabolki in listnatim testom, ki je prav zaradi  preprostosti - enkratna!!! Lahka, topla (op.p.: dobra je tudi mrzla), zdrava, poceni!


Hip, hip, strašni trik... je pravzaprav na koncu, ko posodo v kateri se je spekel "tarte tatin" obrneš na glavo... na krožnik... tako, da je tisto, kar je bilo v ponvi (oz. pekaču) na dnu, je zdaj na vrhu.

  

Sestavine:
6 - 8 jabolk
7 dkg masla
7 dkg sladkorja, če niste ljubitelj sladkorja ga lahko izpustite
1 zvrhana žlička cimeta
1 zavitek listnatega testa (najbolje kupiti tistega, ki je že razvaljan in se ga dobi v roli)

 

Jabolka operemo, zrežemo na četrtine, olupimo in odstranimo peške.

 

 

 

V  okrogli ponvi ali pekaču, ki mora imeti tak premer, da jo bomo kasneje lahko obrnili na "glavo" na primeren krožnik ali pladenj (op.p.: jaz imam ponev s premerom 26 cm in tudi tako velik krožnik), na maslu najprej karameliziramo sladkor... 5 do 7 minut, če delate brez sladkorja potem počakate le toliko, da se maslo stopi in primešate cimet.

 

Nato dodamo pripravljena jabolka (pazimo, da jabolka obrnemo tako, da so širši deli jabolka spodaj (kot je na sliki spodaj), dušimo (pokrito) na zmernem ognju  - 10 do 15 minut... nič ne mešamo, dvigamo pokrova ali se kakorkoli ukvarjamo z jabolki. Samo pri miru jih moramo pustiti.

 

 

 

Medtem na pomokani površini razvaljamo listnato testo (ali pa ga že razvaljanega pripravimo, da je nekje pri roki) in mora biti tako veliko, da bo prekrilo jabolka v pekaču. Razvaljano testo položimo čez jabolka in kar gleda čez ponev ...spodvijemo pod jabolka tako, da "lepo izgleda in je zadekan" ;).

 

 

 

Testo nekajkrat prebodemo z vilico ali naredimo križce z nožem (da se testo preveč ne napihne).

 

Pekač damo v ogreto pečico na 180 stopinj C, pečemo 20 minut.  


Ko je pečeno, počakamo 5 minut in nato izvedemo "strašni " trik:


Krožnik ali pladenj, ki ima večji premer kot pekač, položimo na pekač (kot je na sliki 1) in pekač obrnemo na glavo in pečena sladica pade ven (na krožnik, slika 2), ...testo je zdaj spodaj, jabolka so zgoraj.

 

 

 

Narežemo na poljubne rezine, postrežemo z vanilijevim sladoledom!

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Zadnje objavljeno

April 4, 2017

February 27, 2017

February 20, 2017

February 13, 2017

February 6, 2017

January 30, 2017

Please reload

Arhiv
Please reload

Sledite nam
  • Facebook Basic Square
  • Instagram - Black Circle
Horacijevi partnerji
Ljubljana Info Logo 3000-04-08 PNG-08.pn

©2023 by Bread. Proudly created with Wix.com