Sikin burek

January 23, 2017

Kako pripraviti "ta pravega" mi je pokazala prijazna gospa, prijateljica iz Bolgarije. Hitro in enostavno, brez kompliciranja!

 

Ker je burek pekla pri meni doma je s seboj prinesla vlečeno testo (tanke lističe, ki jih poznajo pod imenom "kore"), sicer pa se lahko tako tanko, vlečeno testo dobi tudi pri nas. 

 

Sestavine:

- 500 g nemastne (albuminske) skute

- 500 g  vlečenega testa (ekstra tankega)

- 4 jajca

- 300 g jogurta (dva lončka)

- 1,5 dcl olja

- 1 pecilni prašek (lahko tudi manj)

- 1 žlička sode bikarbone

- 1 žlička kisa

- sol                        

- margarina ali maslo

 

Priprava:

 

Zmes: V posodi razžvrkljamo 4 jajca, dodamo jogurt, sol, olje, pecilni prašek, ki ga presejemo čez malo cedilo, da se razbijejo vse grudice in se razpršijo po masi. Dodamo še žličko sode bikarbone, čez katero prelijemo žličko kisa. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo.

 

Pekač dobro premažemo z margarino ali maslom po dnu in straneh, da je pripravljen za zlaganje rolic.

 

Na delovni pult položimo peki papir in nanj položimo list vlečenega testa, ki ga do polovice premažemo z margarino, dodamo skuto (jaz bi jo dala nekoliko več!) in prelijemo s pripravljeno zmesjo (mešanico jajc in jogurta).

 

 

Nato list testa prepognemo na polovico, ga zavijemo v rolico ter damo v pekač kot kaže spodnja slika.

 

 

Če bi imeli okrogel pekač bi rolice zlagali v kroge in bi dobili obliko pite, tako smo jih v vrste.

 

Op.p.: da bi porabili vse predpisane sestavine iz recepta, bi potrebovali večji pekač, ker za navedeno količino sestavin potrebuješ dva "normalna" pekača oz.  smo burek pekli dvakrat!!!

 

 

Ko je pekač poln ga povrhu poliješ s preostankom zmesi iz jajc in jogurta.

 

Burek daš v pečico, na spodnjo rešetko in šele zdaj prižgeš pečico na 160 ⁰C. Pečeš 30 - 40 minut oziroma ko vidiš, da je že lepe, zlato - rjave barve.

 

 

Dodatek ali "hip, hip, strašen trik".... ko je pečeno... daš na pult dva, na glavo obrnjena krožnika in na to daš narobe obrnjen pekač z burekom, da ...narobe obrnjen pekač leži na krožnikih in nič ven ne pade :))! V takem položaju pekač pustiš 5-10 minut in nato ga spet obrneš v normalen položaj.

 

Finta je v tem, da se burek ne sesede, ko ga daš iz pečice ampak je lepo "napihnjen"!

 

Dober je bil, mehek in sočen!

Share on Facebook
Please reload

Zadnje objavljeno

April 4, 2017

February 27, 2017

February 20, 2017

February 13, 2017

February 6, 2017

January 30, 2017

Please reload

Arhiv
Please reload

Sledite nam
  • Facebook Basic Square
  • Instagram - Black Circle
Horacijevi partnerji
Ljubljana Info Logo 3000-04-08 PNG-08.pn

©2023 by Bread. Proudly created with Wix.com