KAMUTOVI ŽGANCI

January 30, 2017

Zadnje časa precej uporabljamo kamutovo moko.

 

Iz te moke je kruh prijetnega, malo sladkastega okusa! Prav tako so odlični žganci, pa palačinke, mafini, testenine ....

 

Kamut lahko uporabljamo v "skoraj" vsakem receptu ...namesto pšenične moke!

 

Kamut je starodavno žito, ki izvira iz  Egipta, danes ga največ pridelajo v Kanadi. Zaenkrat je še gensko nespremenjen in zato raste počasneje kot npr. pšenica, kar pomeni manjši hektarski donos in zato za nekatere pridelovalce, ni dovolj profitabilen.

 

Kamut ima v primerjavi z navadno pšenico veliko večjo vsebnost beljakovin, mineralov - kot sta magnezij in cink, vitaminov B in vitamina E ter nenasičenih maščobnih kislin. Vrednost prehranskih vlaknin pa je v kamutu nižja. To žito naše telo prebavi brez večjih težav. Kamutova moka ni rafinirana ali beljena ter ima vso hranilno vrednost izvirnega žita.  

 

Kamut vsebuje veliko mineralov in vlaknin - vlaknine pa odpravljajo zaprtost, zgago in druge želodčne motnje. Uživanje zmernih količin kamuta lahko izboljša prebavni sistem. 

 

 

Dovolj nakladanja gremo kuhat!

 

Kamutovi žganci na koroški način

 

Kuhanje žgancev v vodi mi je dolgo časa predstavljalo probleme, ni in ni mi uspelo ujeti prave gostote in velikosti žgancev.

 

Nato pa sem naletela na drugo varianto pripravljanja te slovenske jedi - po koroško! Kjer je hec v tem, da moko prej "prepražiš".

 

 

Sestavine:

- Pol kile kamutove moke

- Pol litra slanega kropa (odvisno kakšno strukturo žgancev hočemo - bolj ali manj suhe)

- Maščoba - ocvirki ali maslo (p.s.: ocvirki so boljši ;))

 

Moko "pražimo" in mešamo v ponvi, na srednji temperaturi (ne sme biti prevroče), približno 10 minut, oz. toliko, da se začne iz moke kaditi (puhteti vlaga),  moka postane sipka kot mivka.

 

 

Nato posodo odstavimo z "ognja" in začnemo počasi prilivati slano, vrelo vodo in pri tem ves čas mešamo. Ko primešamo vso vodo, posodo pristavimo nazaj na ogenj in mešamo še nekaj minut, pazimo, da se moka ne prime preveč.

 

Op.p.: Koliko vode bomo dodali je odvisno kakšne žgance hočemo, bolj drobne ali debelejše.

 

Ko dobimo želeno velikost in teksturo žgancev, jih zabelimo z 1/3 pripravljene maščobe, premešamo in pokrijemo da počivajo nekaj časa.

 

 

Dober tek, naj vam uspe!

 

Share on Facebook
Please reload

Zadnje objavljeno

April 4, 2017

February 27, 2017

February 20, 2017

February 13, 2017

February 6, 2017

January 30, 2017

Please reload

Arhiv
Please reload

Sledite nam
  • Facebook Basic Square
  • Instagram - Black Circle
Horacijevi partnerji
Ljubljana Info Logo 3000-04-08 PNG-08.pn

©2023 by Bread. Proudly created with Wix.com